5 Veelgestelde Vragen Over Wijn

 

1. Hoe kun je wijn het beste proeven?

Het proeven van wijn is een kunst die enige oefening vereist, maar het is ook een plezierige en bevredigende ervaring. Om wijn goed te proeven, begin je met het waarnemen van de kleur en helderheid van de wijn door deze tegen een witte achtergrond te houden en te draaien. Vervolgens ruik je aan de wijn om de aroma's te ontdekken, waarbij je op zoek gaat naar fruitige, bloemige, kruidige en aardse tonen. Neem dan een kleine slok wijn en laat deze rondgaan in je mond, waarbij je aandacht besteedt aan de smaken, textuur en mondgevoel. Spuug de wijn niet uit, maar slik hem door en let op de afdronk en nasmaak. Beoordeel ten slotte de algemene indruk van de wijn, inclusief balans, complexiteit en drinkbaarheid.

 

2. Wat is tannine in wijn?

Tannine is een natuurlijk voorkomende stof die wordt aangetroffen in druivenhuiden, zaden en stelen, evenals in houten vaten waarin sommige wijnen worden gerijpt. Het is verantwoordelijk voor de droge, stroeve sensatie die je in je mond voelt bij het drinken van rode wijn, vergelijkbaar met het gevoel van sterke thee. Tannine geeft wijn structuur, diepte en levensduur, en kan bijdragen aan de complexiteit en textuur van de wijn. Het kan ook helpen bij het bewaren van rode wijnen door ze te beschermen tegen oxidatie en bederf. Hoewel tannine in kleine hoeveelheden een positieve eigenschap van wijn kan zijn, kan een teveel aan tannine leiden tot een ruwe, bittere smaak. Dit is de reden waarom sommige jonge rode wijnen die rijk zijn aan tannine, zoals Cabernet Sauvignon en Nebbiolo, baat hebben bij enige rijping om de tannines te verzachten en te integreren.

 

3. Wat is het beste glaswerk voor wijn?

Het kiezen van het juiste glaswerk voor wijn kan een significante impact hebben op de ervaring van het drinken van wijn. Over het algemeen geldt dat dun, transparant glaswerk het beste is, omdat het de kleur en helderheid van de wijn goed laat zien. Het ideale wijnglas heeft een tulpvormige kelk om de aroma's te concentreren en een dunne rand om het drinken comfortabel te maken. Voor rode wijn wordt meestal een glas met een wijde kelk gebruikt om de wijn te beluchten en de aroma's vrij te laten komen, terwijl voor witte wijn een glas met een smallere kelk wordt gebruikt om de frisheid te behouden. Voor mousserende wijn wordt een fluit- of tulpglas gebruikt om de bubbels te behouden en de aroma's te concentreren. Het is ook belangrijk om wijnglazen goed te onderhouden door ze voor gebruik schoon te maken en te drogen met een zachte doek om vlekken en residu te voorkomen.


4. Wat zijn 'aromatische' wijnen?

'Aromatische' wijnen zijn wijnen die opvallende aroma's hebben, vaak afkomstig van specifieke druivenrassen die bekend staan om hun expressieve geuren. Deze wijnen hebben een intense neus van bloemen, fruit en kruiden, die vaak de hoofdrol spelen in hun smaakprofiel. Enkele voorbeelden van aromatische druivenrassen zijn Riesling, Gewürztraminer, Muscat en Torrontés. Deze wijnen zijn populair vanwege hun complexiteit, expressiviteit en vermogen om te worden genoten als aperitief of bij lichte gerechten. Ze zijn ook vaak te vinden in dessertwijnen vanwege hun zoete, bloemige aroma's.

 

5. Wat betekent 'corked' in wijn?

'Corked' in wijn is een term die wordt gebruikt om een wijn te beschrijven die is aangetast door de aanwezigheid van een chemische verbinding genaamd trichlooranisol (TCA). TCA kan worden gevormd door de interactie tussen chloorhoudende chemicaliën en natuurlijke schimmels die aanwezig zijn in kurk en hout, wat leidt tot onaangename geuren en smaken in de wijn. Een wijn die 'corked' is, kan ruiken naar muf karton, natte kranten of schimmel, en kan een verminderde smaak en afdronk hebben. Het is belangrijk op te merken dat niet alle kurkgeïnfecteerde wijnen duidelijk 'corked' ruiken of smaken, maar zelfs kleine hoeveelheden TCA kunnen de smaak en aroma's van de wijn beïnvloeden.

Colored Background Section Onze Wijnkisten 1

TWEE SOORTEN WIJNKISTEN

Bij De Wijnkist bieden wij 2 verschillende Wijnkisten zodat elke wijngenieter bij ons terecht kan. Ben je een wijngenieter of een echte wijndrinker, wij hebben een Wijnkist voor jou!

De wijnkisten variƫren in prijs. In de Essentials Wijnkist zitten de beste wijnen voor de beste prijs, en in de Exclusive Wijnkist zitten natuurlijk ook de beste wijnen voor de beste prijs!