De Loire Wijnstreek

De Loire-vallei: Waar Elegante Wijnen de Rivieren Doorkruisen

De schilderachtige Loire-vallei, bekend als de 'Tuin van Frankrijk', vormt een idyllisch decor voor enkele van de meest verfijnde wijnen ter wereld. Met zijn uitgestrekte wijngaarden langs de kronkelende rivier de Loire, heeft deze regio een uniek terroir dat resulteert in wijnen met karakter en finesse.

Boven-Loire:
De Boven-Loire bestaat uit de gebieden Sancerre en Pouilly-Fumé. Dit gebied is gecentreerd rond de appellations Sancerre en Pouilly-sur-Loire, waar de Sauvignon Blanc en Pinot Noir druiven domineren. In tegenstelling tot veel andere wijnstreken, wordt er in Sancerre gebruik gemaakt van mechanische oogst, in plaats van handmatige oogst. De wijnen uit Sancerre kunnen rood, wit of rosé zijn. De witte wijnen van de Sauvignon Blanc druif hebben aroma’s van kruisbessen en grapefruit.

Pouilly-Fumé produceert alleen witte wijnen. De Sauvignon Blanc wijnen uit deze regio zijn vaak voller en rijker van textuur, vergeleken met de Sancerre wijn. Met de Pinot Noir druif worden rode wijnen gemaakt die licht zijn van body en kleur.

Midden-Loire:
De Midden-Loire bestaat uit Anjou-Saumur, Touraine, Vouvray en Chinon. Hier domineren de Chenin Blanc en Cabernet Franc wijnen. Anjou staat vooral bekend om rosé wijnen met de Grolleau en Cabernet Franc druiven. Saumur staat meer bekend om mousserende wijnen, gemaakt van de Chenin Blanc druif.

Vouvray en Touraine hebben één van de meest diverse aanplantingen van de Loire wijnstreek. Voor witte wijnen worden de druiven Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay gebruikt. Voor rode wijnen is het de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay en Malbec. De rosé wijnen worden gemaakt van Gamay, Pineau d’Aunis, Pinot Gris en Pinot Noir. Vouvray maakt alleen witte wijnen van Chenin Blanc. Ze variëren in zoetheid; van kurkdroog tot heel zoet. De rode wijnen worden gemaakt van Cabernet Franc, de droge witte wijnen van Sauvignon Blanc, de droge mousserende wijnen en zoete witte wijnen van Chenin Blanc.

Het gebied rond Chinon produceert een groot gedeelte van de rode wijnen uit de Loire Vallei. Dit wordt gedaan met de Cabernet Franc druif. De wijnen uit dit gebied kunnen een paarse kleur hebben met aroma’s van frambozen en grafiet.

Beneden-Loire:
De Beneden-Loire bestaat uit de Muscadet regio, waar de Melon de Bourgogne druif domineert. Deze wijnen staan bekend om hun citrus- en minerale tonen.

 

Betoverende Landschappen:

Terwijl je geniet van een glas Loire-vallei wijn, kun je jezelf onderdompelen in de betoverende landschappen. De majestueuze kastelen langs de rivier voegen een historisch tintje toe aan de wijnervaring, terwijl de weelderige groene wijngaarden een visuele festiviteit bieden.

 

Wijn en Gastronomie:

De Loire-vallei staat ook bekend om zijn uitstekende gastronomie. Ontdek de perfecte wijn-spijscombinaties, zoals een verfrissende Sancerre met geitenkaas uit de regio of een complexe Vouvray met zeevruchten.

 

Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of een nieuwsgierige beginner, de Loire-vallei biedt een betoverende reis door elegante wijnen en adembenemende landschappen.